Olej z wiesiołka tłoczony na zimno, 250 ml
Olej z wiesiołka tłoczony na zimno. Wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu oraz układ odpornościowy. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno.
Olej z wiesiołka tłoczony na zimno, 250 ml
Olej z wiesiołka uzyskiwany jest z nasion wiesiołka metodą tłoczenia na zimno. Posiada delikatny smak i zapach. Może być wykorzystywany do sporządzania surówek i sałatek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych podawanych na zimno. Olej z wiesiołka charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy omega-6. Kwasami z rodziny omega-6 są: kwas linolowy (LA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA) zawarte w oleju z wiesiołka. Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Na oleju z wiesiołka tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
SKŁADNIKI: olej z nasion wiesiołka tłoczony na zimno,
Wartość odżywcza 100 ml:
Wartość energetyczna (energia) 3419 kJ/832 kcal.
Tłuszcz, 92 g, w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 7,5 g; kwasy tłuszczowe jednonienasycone 8,5 g; kwasy tłuszczowe wielonienasycone 76,0 g.
Węglowodany, cukry, białko, sól 0 g.
omega-6 (kwas linolowy) 68 g
omega-6 (kwas gamma-linolenowy) 7,7 g
omega-9 (kwas oleinowy) 7,5 g
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.
Przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym i ciemnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Polska.
Nazwa i adres podmiotu odpowiedzialnego:
Oleofarm Sp. z o.o., ul. Mokronoska 8, 52-407 Wrocław